dimecres, 18 de novembre de 2009

Experts en incendis forestals assisteixen a la Jornada tècnica del Cos de Bombers de la Generalitat “Capacitat de gestió dels incendis forestals”

 La inauguració de les sessions anirà a càrrec de la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau

 El secretari general d’Interior, Joan Boada, serà qui farà l’acte de cloenda

 Les jornades tindran lloc avui i demà a la Fundació Auditori - Palau de Congressos de Girona

 Entre els ponents també hi haurà el subdirector general operatiu del Cos de Bombers, Joan Rovira, i altres comandaments dels Bombers, entre d’altres ponents nacionals i internacionals de diversos àmbits de l’entorn forestal

 L’objectiu de la trobada és posar en comú coneixements teòrics i experiències relacionades amb l’àmbit de la detecció del risc d’incendi forestal, de la planificació dels sistemes d’extinció i de la intervenció de l’operatiu en casos reals


El Cos de Bombers de la Generalitat ha organitzat, en col•laboració amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya les “Jornades Tècniques del Cos de Bombers: Capacitat de gestió dels incendis forestals”, que tindran lloc avui i demà a la Fundació Auditori - Palau de Congressos de Girona (Passeig de la Devesa número 35, Girona).


L’objectiu de la trobada és posar en comú coneixements teòrics i experiències relacionades amb l’àmbit de la detecció del risc d’incendi forestal, de la planificació dels sistemes d’extinció i de la intervenció de l’operatiu en casos reals. És per això que les sessions comptaran, a banda de membres del Cos de Bombers de la Generalitat, amb diversos ponents, tant espanyols com europeus i americans.

L’acte d’inauguració de les jornades anirà a càrrec de la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau, del subdirector general operatiu del Cos de Bombers, Joan Rovira, i del regidor delegat de Medi Natural de l’Ajuntament de Girona, Ponç Feliu, mentre que la cloenda anirà a càrrec del secretari general del departament d’Interior, Relacions Internacionals i Participació, Joan Boada.

Jornades Tècniques del Cos de Bombers: capacitat de gestió dels incendis forestals
Els avenços tecnològics i un major coneixement del comportament dels incendis forestals ha permès, en els darrers anys, millorar l'eficàcia dels sistemes d'extinció, tant pel que fa a la detecció del risc, la planificació prèvia de l'extinció i la pròpia estratègia d'extinció en cas d'incendi forestal. Aquestes jornades pretenen posar en comú i debatre les diferents experiències en gestió d’incendis forestals d’altres regions i països.

Les jornades comptaran amb la participació del subdirector general operatiu, Joan Rovira, qui, junt a l’analista en cap del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, presentarà una ponència sobre el canvi global que ha viscut la manera de fer front els incendis forestals a Catalunya, tot coincidint amb els 10 anys de la creació del grup GRAF dins el Cos de Bombers de la Generalitat.

Cultura del risc, comunicació, participació i prevenció social
En les jornades també hi participaran com a ponents altres membres del Cos de Bombers de la Generalitat així com representants de diferents àmbits relacionats amb l’incendi forestal de diversos punts de l’Estat. Així, en el Bloc I, dedicat a la ‘Cultura del risc, comunicació, participació i prevenció social’, junt a la responsable de l’Àrea d’Informació i Comunicació de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Núria Iglesias, hi haurà Montserrat Sánchez, del gabinet de comunicació de la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia, i Ricardo de Castro, cap del Servei d’Educació Ambiental i Formació de la mateixa conselleria del govern andalús. També hi prendrà part Eduard Plana, cap de l’Àrea d’Incendis Forestals i Territori del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.


Estratègia operativa i maniobres d’extinció
El Bloc II, dedicat a l’Estratègia operativa i a les Maniobres d’Extinció’, comptarà amb la participació, entre d’altres, del lloctinent coronel Christophe Landrieau i del capità Francis Mateu de l’Escola d’Aplicació de Seguretat Civil de Valabre, que parlaran sobre les eines de la formació; Jaime Sendra, cap de l’equip d’incendis forestals d’Aragó, que explicarà l’experiència en el tema a la comunitat veïna, i de Cristina Montiel, del Departament d’Anàlisi Geogràfic Regional i Geografia Física de la Universitat Complutense, de Madrid. En aquest mateix bloc s’explicaran igualment el Projecte Fire Paradox i la gestió del foc a la Forest National de Wallowa-Whitman, de l’estat nordamericà d’Oregon.


Planificació d’oportunitats d’extinció i cost-eficiència
Les sessions de l’endemà, dijous 19 de novembre, començaran amb el Bloc III, dedicat a la ‘Planificació d’Oportunitats d’Extinció i Cost - Eficiència’. Entre els ponents hi haurà Robert Seli, del Servei Forestal dels EUA, que parlarà sobre la localització estratègica de tractaments de combustible. El portuguès Manuel Rainha, coordinador adjunt del Grup d’Anàlisi i Ús del Foc explicarà el pla de prevenció d’incendis del parc de Peneda-Gerês.

Organització de l’emergència
A la tarda s’obrirà el Bloc IV, el darrer de tots, que tractarà sobre l’Organització de l’Emergència. Aquí destaca, entre d’altres, la participació de Gérard Grau, del cos de bombers d’Aude (França), i del grec Gravril Xanthopoulos, de la Fundació Nacional de Recerca Agrícola, que explicarà les lliçons que el seu país ha après després dels greus episodis d’incendis forestals que es van viure als estius de 2007 i d’enguany.

Girona, 18 de novembre de 2009

Per a qualsevol aclariment podeu posar-vos en contacte amb l’Àrea d’Informació i Comunicació
93 586 77 20 premsa.bombers@gencat.cat
www.gencat.cat/emergencies