dijous, 19 de novembre de 2009

Comença la campanya de recol•lecció de la tòfona negra a Catalunya

Es preveu una collita més bona que la campanya anterior al Pre-pirineu
En canvi, serà més regular a les comarques de Tarragona, a causa d’una primavera i un estiu molt secs en aquesta zona

A Catalunya hi ha un total de 300 ha plantades (un 94% més respecte el 2006). Ja es comencen a obtenir les primeres tòfones procedents del cultiu.


Comença la campanya per a la recol•lecció de tòfona negra a Catalunya que es preveu que s’allargui, com és habitual, fins al març. La major part del cultiu de tòfona a Catalunya es localitza a les comarques de Lleida i Tarragona, en zones de mitja muntanya, entre els 500 i els 1.300 metres d’altitud com La Noguera, Les Garrigues, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, el Solsonès, l’Alta Ribagorça, el Priorat, Baix Camp i Conca de Barberà.
La plantació de tòfones ha anat en increment en els darrers anys. L’any 2007 es van plantar 25 hectàrees, totes a la província de Lleida; L’any 2008, va ser de 40 hectàrees més a Lleida, però també a la província de Tarragona i, en molta menys quantitat, a Girona i a Barcelona. Durant el 2009 s’han plantat unes 80 hectàrees. En total a Catalunya hi ha 300 hectàrees plantades.
La collita de tòfones 2008/09 va ser de 5,5 tones la passada campanya, amb un preu mitjà entre 270 i 300 euros/kg, segons la llotja de la tòfona de Vic.
Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, conjuntament amb l’Associació Life de Productors de Bolets i Tòfones, es promou el cultiu de la tòfona entre propietaris forestals i agrícoles i les institucions, i s’ofereix assessorament i assistència tècnica a aquells que volen plantar tòfona. Les dues entitats entenen el cultiu controlat de la tòfona com una important eina de desenvolupament rural i diversificació de l’economia en comarques rurals. Si es cultiva més tòfona en aquelles zones aptes de Catalunya, pot provocar que neixi un important sector de producció, comercialització i d’indústria de la tòfona que pot revitalitzar algunes economies agràries en declivi. A més, també en les superfícies forestals afectades per incendis, la tòfona pot resultar una bona alternativa per rentabilitzar aquestes zones.
L’Associació, que integra els cultivadors, compta actualment amb 120 associats.

El conreu de tòfona negra és, ara per ara, l’opció més rendible a les zones de mitja muntanya. Per poder realitzar una plantació cal que es compleixin una sèrie de requisits: clima i terreny apropiats, planta hoste adequada, i la utilització de mesures i pràctiques culturals apropiades en la plantació

Font: CTFC