dimarts, 22 de setembre de 2009

Solsona FM estrena la temporada amb el retorn d’‘El Vermut’ i un nou espai sobre la immigració

19/09/2009

La resta de programació es manté igual amb alguns canvis d’horaris


El retorn a la graella del magazín El Vermut, després d’un parèntesi d’un any i mig, els diumenges al migdia, i la incorporació d’un espai quinzenal d’entrevistes a persones nouvingudes, que durà per títol De tot arreu, són les principals novetats de la nova temporada de Solsona FM. Ahir al vespre la va presentar la directora de l’emissora municipal, Roser Clotet, juntament amb alguns dels col·laboradors, a la sala d’actes del Casal de Cultura i Joventut.


La programació de la ràdio solsonina per a la tardor i hivern està marcada per la continuïtat de bona part dels espais de les temporades anteriors. Malgrat això, la novetat és la tornada d’El Vermut, conduït pel periodista Oriol Montanyà. Aquesta vegada, tal com va destacar Montanyà en la presentació d’ahir, l’equip s’amplia.


Els migdies del diumenge, de 12 a 2 (amb repeticions els dimarts a les 11 i els dimecres a les 5 de la tarda), es podrà escoltar el programa estructurat en dues seccions. Tal com apunta el seu conductor, s’oferirà “un primer glop del vermut més fresc, lleuger i amb un toc àcid” a partir d’una tertúlia humorística que repassarà l’actualitat setmanal, i “un segon glop més reposat i seriós” amb “La Xàldiga” i un debat posterior.


Aquesta temporada el magazín dels diumenges torna amb un format més reduït, ja que se’n preveuen 13 programes, des del 27 de setembre fins al 20 de desembre. Amb tot, no renuncia als tres objectius amb el qual es va concebre el primer dia: entretenir, informar i debatre.


L’altra novetat és el programa De tot arreu, que s’estrenarà les properes setmanes. Cada quinze dies s’entrevistaran parelles lingüístiques (formades per un autòcton i una persona nouvinguda) que participen al programa Voluntariat per la Llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística. En una entrevista d’entre 10 i 15 minuts de durada, explicaran la seva experiència i el nouvingut narrarà com ha viscut la migració i com és el seu país d’origen.


Unificació d’horaris

Tal com va posar de relleu la directora de l’emissora, enguany s’ha intentat unificar els horaris dels programes i les repeticions per facilitar l’escolta als oients. Així, els matins de dilluns a divendres les repeticions dels programes començaran a les 11 del matí. A la tarda, la unificació és de dilluns a diumenge i els espais sonaran a partir de les 4, mentre que els vespres de dilluns a dijous, la programació serà a les 9.


El magazín cultural dels divendres, Si vols, encapçalat per Ramon Segués, torna a Solsona FM el 2 d’octubre en l’horari habitual, a 2/4 de 9 del vespre després d’El rebost dels contes. En aquest cas, es manté pràcticament el mateix equip de col·laboradors i l’enfocament del programa continuarà girant al voltant d’una entrevista.


També es podrà escoltar en el mateix horari, a partir del 3 d’octubre, el programa quinzenal de gent gran Camins, conduït per Imma Serra, que s’emetrà els dissabtes a les 12 del migdia (la repeticióm els dijous a les 11 del matí). A més de les seccions habituals, aquesta temporada s’hi incorpora un espai de gastronomia.


El programa d’entrevistes Societat Anònima, amb Àngel Pellicer, Ramon Algué i Jordi Corbera, continuarà descobrint-nos personatges desconeguts de la societat solsonina. Aquesta temporada ho farà els divendres a les 4 de la tarda i els dilluns a les 9 del vespre. Torna el divendres 2 d’octubre.


Per segon any consecutiu, l’assignatura extraescolar de ràdio de l’Institut Francesc Ribalta serà a les ones de Solsona FM. Els alumnes d’ESO, dirigits per Josep M. Borés, emetran cada dimecres a la tarda una edició de Ràdio Insti entre 2/4 de 5 i les 5 de la tarda.


Una temporada més, estaran en antena dos programes musicals. La festa del Rock’N’Roll, amb Lo Marraco, a partir de la setmana vinent, portarà el rock’n’roll i rockabilly els dimecres a les 9 del vespre (es repetirà els dilluns a les 4 de la tarda). D’altra banda, el berguedà Cesc Martí ens acostarà el jazz de tots els temps a Nova Orleans-Solsona, en una estona. Enguany, inclourà en el repertori peces d’autors de la península Ibèrica de forma més assídua. Com sempre, serà els divendres i els diumenges a 2/4 d’11 de la nit.


Espais diaris

La graella de Solsona FM també mantindrà espais diaris. El programa infantil El rebost dels contes, que s’emet de dilluns a divendres a 2/4 de 9 del vespre (amb la repetició els dissabtes a les 11 del matí) és fruit de la col·laboració de diversos solsonins que hi narren històries clàssiques i d’arreu del món. I les voluntàries Montserrat Riu i Laura Vicens continuen oferint els consells de Salut amb Creu Roja en espais d’entre 8 i 10 minuts. Ja estan sonant cada dia a la 1 del migdia al 107.5 de la FM.


L’actualitat de Solsona i de la comarca es detalla en profunditat a L’Informatiu setmanal, en directe els divendres a 2/4 de 2 i la redifusió també el divendres a les 8 del vespre i el dissabte i diumenge a les 4 de la tarda. L’espai és conduït per les periodistes Roser Clotet i Noemí Vilaseca, amb Laura Pujantell a la previsió meteorològica.


Un ‘Pluràlia’ amb nou format

A més de fer-ho a través de L’Informatiu, la informació política també es cobreix, d’una banda, amb la retransmissió íntegra dels plens municipals en directe. De l’altra, mensualment torna la tertúlia Pluràlia, tot i que presenta un nou format. En el primer i el darrer programa de la temporada, hi haurà un cara a cara entre l’alcalde, Xavier Jounou, i el cap de l’oposició, Jordi Riart. La resta se centraran en un tema concret amb la participació d’un representant de l’equip de govern municipal i un de l’oposició, però també d’experts i persones relacionades amb la qüestió tractada. Serà un dimarts al mes a 2/4 de 9 del vespre (després d’El rebost dels contes).


Roser Clotet va aprofitar l’acte de presentació de la nova temporada per agrair als col·laboradors i a l’equip de la ràdio la seva contribució en el funcionament de l’emissora, gràcies a la qual “podem presumir de tenir una ràdio municipal amb una programació d’una qualitat envejable i molt professional”.

Text i fotos: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona