dimarts, 22 de setembre de 2009

Solsona aprofita les Jornades Europees del Patrimoni per difondre el seu llegat barroc

22/09/2009

Totes les activitats són gratuïtes, excepte una audició musical en què es demana una aportació al Fons d’emergència social

Aquest cap de setmana Solsona s’endinsa de ple en la seva herència barroca a través d’una xerrada, una ruta guiada pel nucli antic i activitats al Pou de Gel i el Museu Diocesà i Comarcal. També s’hi inaugurarà una mostra itinerant sobre la nissaga d’escultors Pujol entre els segles XVIII i XIX i s’hi oferiran diverses audicions musicals de l’època. Són les propostes amb què la ciutat celebra, per cinquè any consecutiu, les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, adreçades a públics de totes les edats.

El programa de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, coorganitzades a Solsona per l’Ajuntament i la Societat municipal de promoció turística, s’enceta aquest divendres a 2/4 de 8 del vespre a la sala cultural de l’Ajuntament amb la inauguració de l’exposició itinerant “L’esclat del Barroc tardà”. Es tracta d’una mostra itinerant commemorativa dels 200 anys del traspàs de Josep Pujol i Juhí, escultor de la capella dels Colls de l’església de Sant Llorenç de Morunys. Hi participarà Gemma Boix, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Catalunya Central.

En el mateix acte tindrà lloc una de les convocatòries més interessants de les Jornades. Oferiran una xerrada sobre el llegat barroc que ha perviscut a Solsona Joan Vilamala, comissari de l’exposició i autor del llibre L’obra dels Pujol. Escultors de la Catalunya central (s. XVIII-XIX), i Jaume Font, subdirector general de Programació Turística de la Generalitat de Catalunya. “És engrescador poder comptar amb dues persones expertes en l’època i que ens traslladin els seus coneixements sobre aquesta herència a Solsona”, destaca Josep Caelles, regidor de Turisme.

Un dels períodes més pròspers

“Ens centrem en un dels períodes històrics més pròspers que ha viscut la ciutat i que teníem en un calaix”, afirma Caelles. Per això, “hem de posar en valor aquest patrimoni i fer-ne difusió entre els solsonins i visitants”. De fet, enguany les Jornades Europees del Patrimoni s’emmotllen en una de les fites del Pla Director Turístic de la ciutat. Amb les activitats d’aquesta setmana, “ens interessa donar a conèixer entre la pròpia ciutadania els recursos barrocs, que fins i tot avui encara formen part de la nostra vida quotidiana”. Entre aquest bagatge destaca, a tall d’exemple, la imatgeria folklòrica de la Festa Major i el Corpus.

També pertany a aquesta època el Pou de Gel. En aquest sentit, durant aquest cap de setmana s’hi duran a terme diverses activitats. Divendres a 2/4 de 10 del vespre acollirà una audició musical a càrrec de Carles Merino, professor de l’Escola Municipal de Música. Hi interpretarà una peça de J. S. Bach amb guitarra. Aquesta és l’única proposta que requereix la reserva prèvia, atesa la limitació d’aforament, i el pagament d’una entrada de 15 euros, que es destinarà a col•laborar amb el Fons d’emergència social. Qui vulgui assistir-hi ha d’abonar l’entrada amb antelació al número de compte 2100 0081 98 0200353789, de la Caixa, i dur el justificant a l’Oficina de Promoció Turística Municipal (plaça Major, 11).

Activitat familiar al Museu

Les Jornades Europees del Patrimoni a Solsona proposen una activitat familiar al Museu Diocesà i Comarcal al voltant de l’exposició “Exvots, els miracles del Miracle”. S’adreça als públics infantil i juvenil i es farà dissabte i diumenge de les 11 a la 1 del migdia. També hi haurà una jornada de portes obertes al Pou de Gel dissabte d’11 a 1 i de 5 a 7 de la tarda i diumenge d’11 a 1.

Dissabte a partir de les 6 de la tarda, es proposa una ruta guiada per la vida urbana a la Solsona dels segles XVI al XVIII. Començarà a la plaça de la Catedral i resseguirà diversos punts d’interès artístic, a través dels quals es donaran a conèixer elements de la vida religiosa, el poder civil i els oficis d’aquella època. A banda d’això, la música serà un ingredient present durant els tres dies. Així, en finalitzar aquest itinerari guiat, alumnes de l’Escola Municipal de Música oferiran una audició. A més, diumenge a les 6 de la tarda, la plaça de Palau acollirà un concert a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona amb dues peces de música barroca.

El conjunt d’activitats d’aquest programa, llevat de l’audició al Pou de Gel d’aquest divendres, són gratuïtes. Col·laboren en la seva organització l’Escola Municipal de Música, l’Orfeó Nova Solsona, l’Associació d’Amics del Museu Diocesà i Comarcal, el Museu, Arqueopatrimoni i el Pou de Gel. Les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren a nivell internacional, compten amb el suport de les dues entitats municipalistes de Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i el Consell d’Europa.

A Catalunya durant aquest cap de setmana s’organitzen més de 400 activitats a gairebé 200 municipis. L’any passat a Solsona la participació va superar les expectatives i unes 80 persones van prendre part a la visita que es va fer el primer dia i unes 120, a la del segon dia.