divendres, 11 de setembre de 2009

Rafael Pérez enalteix la complexitat dels Països Catalans en la celebració de la Diada

11/09/2009

L’alcalde defensa el referèndum d’Arenys de Munt i assevera que ‘només serem si som lliures per decidir-ho’

El professor Rafael Pérez i Cabanes, catedràtic de Batxillerat i autor de diversos assajos històrics dels segles XVIII i XIX, ha estat el protagonista de l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Solsona aquest migdia amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. En el seu parlament, pronunciat davant la casa consistorial, Pérez s’ha referit a la històrica complexitat dels Països Catalans i les aportacions dels pensadors per defensar la cultura i la llengua pròpies per mitjà de la tolerància. “Llarga vida a Catalunya perquè sempre ha lluitat contra la violència dels imperis”, ha expressat amb vehemència.

El ponent ha recordat que històricament, malgrat les “voluntats totalitzadores” han volgut arrossegar el país a l’oblit, “sempre les paraules dels nostres gloriosos i generosos lletrats ens salvaran de la desmemòria”. Ramon de Penyafort, Ramon Llull, Ramon Sibiuda, Vives o Arnau de Vilanova són alguns dels il·lustrats catalanistes que “mostraren la complexitat de les coses que són causes per evitar la violència”.

“Nosaltres, la nació provençal-catalana, la nació impedida, vivim dissortadament l’oblit dels nostres orígens i de la nostra geografia”, ha argumentat. Per això, Rafael Pérez ha expressat que en aquest acte “alcem emocionalment la veu contra els interessos que segle darrere segle ens volen dissoldre”.

En referir-se a la Guerra de Successió i a l’11 de setembre de 1714, Pérez ha destacat la fortalesa moral dels catalans. “Avui recordem una derrota que no mereix aquest nom”, ja que “mai és derrotat qui lluita contra el dogmatisme i la barbàrie”. Llargues ovacions del públic assistent han seguit el parlament del professor, abans de donar pas al cant d’Els Segadors juntament amb l’Orfeó Nova Solsona.

‘Vull creure que sí que serem’

Més aferrat a l’actualitat s’ha pronunciat l’alcalde, Xavier Jounou, en l’obertura de l’acte. Després de començar parafrasejant la sardana La Santa Espina, “Som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol”, l’alcalde ha compartit amb el públic el seu desig sobre el futur del poble català: “vull creure que sí que serem”. Però “només hi ha una via: ser el que vulguem ser” i de manera democràtica.

“Hem de ser majoria els que vulguem decidir què volem ser”, ha dit. En aquest sentit, Jounou ha defensat el referèndum d’Arenys de Munt sobre la independència, una iniciativa que serveix per “tornar a posar de manifest com està de corcada la democràcia de l’estat espanyol”. Durament crític, l’alcalde s’ha declarat obertament contrariat amb el fet que es negui als pobles “el dret d’expressar el que democràticament i pacíficament volen”. “Si la Constitució no ho permet és que no és democràtica”, ha reblat.

L’actuació de la colla castellera Salats de Súria ha posat el punt i final a l’acte organitzat per l’Ajuntament en la darrera jornada de la Festa Major. Enmig d’un ambient festiu cada vegada més engrescat, més d’una setantena de castellers han aixecat un pilar de quatre caminant, tres rondes, entre les quals hi ha hagut un tres de sis amb agulla, i un pilar de cinc de tancament.

160 tractors desfilen per la ciutat

A més a més d’aquesta cita institucional, aquest matí molts tractors de la comarca han deixat el camp per desfilar per carrers i places de Solsona, en la setzena Tractorada popular del Solsonès. Uns 160 vehicles, entre els quals n’hi havia del Berguedà i Cardona, han participat en aquesta peculiar trobada organitzada per l’Associació d’Amics del Tractor d’Època. Com és habitual, han iniciat el seu recorregut, davant l’expectació de la gent, a la plaça del Camp, han continuat pel carrer de Sant Agustí i la carretera de Bassella, i han entrat al centre històric pel portal del Pont per enfilar pels carrers de Sant Miquel i del Castell i tornar a la plaça del Camp.

La Tractorada popular continua amb un dinar i un concurs de botifarra per municipis. A la tarda, la celebració de l’Onze de Setembre es reprendrà amb una ballada de sardanes interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, a la plaça Major, la recepció oficial del Consell Comarcal, a la plaça del Consell, i un concert a càrrec de la Polifònica de Puig-reig a la plaça de Sant Joan a les 10 de la nit.

El professor Rafael Pérez i Cabanes

L'alcalde de Solsona, Xavier Jounou

Orfeó Nova Solsona, cant d"Els Segadors"

Colla castellera Salats de Súria

Text: Ajuntament de Solsona, Fotos: Lluís Closa