dimecres, 9 de setembre de 2009

L’alcalde puja el teló de la Festa Major destacant la voluntat d’arribar a ‘tots els estrats de la població’

07/09/2009

El tro i la salutació de l’alcalde, Xavier Jounou, des del balcó consistorial, ha donat el tret de sortida aquest migdia a la 356a edició de la Festa Major de Solsona. L’alcalde ha destacat com un dels dos pilars de la celebració el seu patrimoni folklòric i el “generós bagatge secular, preservat i enriquit constantment”. En aquest sentit, tot i remarcar el deure de l’Ajuntament, l’Agrupació de Geganters i la Confraria de la Mare de Déu del Claustre de vetllar “per preservar aquest tresor”, ha posat de relleu el rol cabdal de la ciutadania per garantir la pervivència de l’esquema festiu, motiu pel qual “la nostra voluntat és que arribi a tots els estrats de la població”.

Davant d’un públic familiar que circumdava els gegants, el bou, la mulassa i el drac, just abans d’iniciar la primera cercavila de la Festa Major, Jounou ha expressat que “aquest any sí que podem dir amb la boca ben ampla i el cor joiós que ja celebrem una Festa patrimonial d’interès nacional”, un fet que “ens ha d’enorgullir”. I és precisament el vessant del patrimoni folklòric que la Generalitat va considerar meritós de rebre aquest reconeixement. La principal novetat d’enguany, tal com ha destacat l’alcalde, és la recuperació dels mascles en les tronades, una fita per la qual “hem de felicitar la tasca de recerca i construcció duta a terme per l’Agrupació de Geganters i Jaume Cuadrench”.

Tot i això, l’alcalde ha destacat també que l’altre pilar que sustenta la popularitat de la festa és la programació lúdica i cultural que es programa paral·lela a l’eix vertebrador més tradicional. Aquí Xavier Jounou ha volgut subratllar el paper del teixit associatiu, que organitza una multitud d’activitats.

També ha estat inevitable en aquesta salutació fer al·lusió a la conjuntura econòmica actual i la seva repercussió en la Festa Major, ja que l’Ajuntament ha tingut “el repte d’intentar garantir la qualitat de la programació amb un pressupost contingut”. “Però estem convençuts que aquests dies la ciutat us brindarà tots els ingredients necessaris per celebrar amb la intensitat que pertoca la nostra festa local”.

A continuació, la tronada a la plaça Major ha marcat l’inici de les festes del Claustre. Una riuada de gent ha acompanyat la cercavila de la imatgeria folklòrica, l’Orquestra Patinfanjàs i el pregoner pels carrers del nucli antic, fins passats 2/4 de 3 de la tarda. Els geganters s’han mostrat satisfets de la participació de la població en aquest primer acte del programa, tenint en compte que s’escau en dilluns i dia laborable per a molta gent.

Jounou, pronunciant la salutació des del balcó consistorial


Text: Servei de premsa Ajuntament de Solsona

Foto: Lluís Closa