dimecres, 9 de setembre de 2009

La consellera Tura felicita els solsonins per la ‘reafirmació’ de la tradició festiva

09/09/2009

L’alcalde de Berga rep una figura de l’àliga de mans del seu homòleg solsoní

“He viscut una jornada extraordinària, especialment en veure que les tradicions i els costums festius no només existeixen, sinó que es veuen reafirmats”. Amb aquestes paraules ha expressat aquest migdia la consellera de Justícia, Montserrat Tura, les impressions que s’ha endut dels actes centrals de la Festa Major de Solsona. La consellera, que ara fa un any va adreçar una carta al consistori donant l’enhorabona per la declaració de Festa patrimonial d’interès nacional, ha presidit avui la comitiva d’autoritats.

Montserrat Tura s’ha mostrat “encantada” de poder compartir la festivitat de la Mare de Déu del Claustre, patrona de Solsona, amb els solsonins i n’ha destacat “el caliu de festa”. “Entrant pel carrer del Castell he sentit l’emoció dels solsonins a l’entorn de la commemoració de la festa de la Mare de Déu del Claustre, sobrepassant tota dimensió religiosa”, ha dit. Igualment, la consellera ha felicitat personalment l’Agrupació de Geganters pels ballets realitzats. A més, ha afirmat que s’ha sentit “eclipsada pel munt de mainada que està a prop dels gegants” i que en garanteixen la seva continuïtat.

Avui també han assistit a la celebració l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Catalunya central, Gemma Boix. En finalitzar els actes, Gendrau ha rebut de mans del seu homòleg solsoní una figura de l’àliga, “d’alcalde a alcalde i de geganter a geganter”, ha dit Xavier Jounou.

Un dels moments més especials i singulars de la jornada ha estat el ball de la final davant la casa consistorial. En recordança del 50è aniversari de la restauració dels gegants vells de mans de l’artista Manel Casserras i Boix, aquesta parella de figures ha ballat sola els pasdobles que va compondre per a ells el mestre Joan Roure. Per a aquesta ocasió, s’han tornat a posar sota les faldilles dels gegants quatre antics portadors: Josep Pujol i Miquel Flotats per fer ballar el gegant vell, i Ton Rodríguez i Joan Cuadrench, sota la geganta vella.Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona