dimecres, 23 de setembre de 2009

És moment de comprendre's

Un amic em deia que en el centre on treballa tenen com a hipòtesi de malaltia mental el fet que una persona cometi repetidament actes que són immorals per ell però que els fa una i altra vegada. Això provoca en aquesta persona una inseguretat i una inestabilitat difícil de superar. Arriba el punt que la "malaltia" la supera.

La solució d'aquest centre se centra en dos passos: en primer lloc comprendre el pacient, en segon lloc, quan el pacient se sent comprès, aquest pot començar a comprendre's a si mateix.

Avui, amb tantes contrarietats que ens porta la vida, amb les diverses crisis, és bàsic comprendre i comprendre's. Tenir paciència i buscar solucions. És cert, cal explorar més que mai les solucions per als problemes ja que, a diferència de fa uns anys, les solucions no són tan senzilles, especialment les econòmiques.

Comprendre's a un mateix facilita a la persona reconciliar-se amb si mateixa. Però no és senzill. Necessitem moltes vegades un intermediari, algú que ens ajudi primer a treure l'angoixa que portem a dins, després la comprensió que necessitem i finalment ja nosaltres mateixos podem actuar en la solució.

Quan un es desespera retarda la solució. La solució vol un ritme adequat, no presses. Hi ha moltes solucions per als problemes i cal centrar-se en les solucions i no en els problemes. Qui es queda en el problema allà s'hi va lamentant, qui busca les solucions ja té més a prop la resolució del conflicte.

Són moments de crisi, de proves i de canvis per a molts. El primer canvi ha de ser en la mentalitat. Ser, fer i tenir. Aquest és el camí.

www.jacolomes.com