dimecres, 9 de setembre de 2009

Ajuntament i geganters destaquen l’elevada participació a la Festa Major

08/09/2009

La consellera Montserrat Tura presideix demà la comitiva d’autoritats

Pares, mares, quitxalla, gent jove i gran als carrers i als balcons de la plaça Major i dels carrers del Castell i Sant Miquel. La Festa Major de Solsona ha repetit avui l’èxit de convocatòria d’edicions anteriors en els actes més tradicionals. Amb unes temperatures pròpies de ple estiu, centenars de persones han seguit la baixada de la comitiva des de la casa consistorial fins a la catedral i, pels volts del migdia, han fet petita la plaça Major per assistir a les danses de la imatgeria folklòrica. Han coincidit a remarcar l’elevada participació l’alcalde, Xavier Jounou, i el macip major dels geganters, Pere Cuadrench.

Així mateix, ha aixecat força expectació el primer esclat dels mascles –element pirotècnic del segle XVII recuperat enguany– com a colofó de la tronada. Precisament, un dels fets més singulars d’avui ha estat l’encesa de la regatera. Per donar relleu a la recuperació dels mascles, l’han encès a quatre bandes els representants dels tres estaments signants del protocol del folklore geganter, és a dir, l’alcalde, el president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i el macip major de l’Agrupació de Geganters, i Jaume Cuadrench, responsable de la recerca documental d’aquest element i del disseny de les peces que s’han estrenat.

Avui també ha tingut lloc la proclamació de la pubilla i les donzelles, just abans d’iniciar-se els ballets a la plaça. Han rebut la banda Ariadna Serra, presentada pel Club Esportiu Arrels, com a pubilla, Aina Sala, de la Penya Barcelonista de Solsona i Comarca, com a primera donzella, i Nahir Pérez, com a segona donzella.

Xavier Jounou s’ha mostrat satisfet de la resposta ciutadana a la programació de la Festa Major, tant en els actes tradicionals com en les propostes lúdiques i festives que completen el programa. A tall d’exemple, unes 700 persones van congregar-se ahir a la nit a la plaça de Sant Joan per escoltar el concert d’havaneres, i aquesta tarda el concert de l’Orquestra Cadaqués ha reunit més de mig miler de persones. També ha destacat la participació al Ral·li Fotogràfic, que ha estat de 35 persones, una xifra que s’incrementa any rere any.

“Veure els carrers plens des de primera hora del matí és motivador” per als geganters, segons ha subratllat Pere Cuadrench. Ahir, el primer dia, ja es va respirar un bon ambient “i avui s’ha repetit amb escreix”, diu Cuadrench. Així mateix, ha remarcat el simbolisme de la primera tronada amb l’ús dels mascles.

Demà, festivitat de la Mare de Déu del Claustre, patrona de la ciutat, presidirà la comitiva d’autoritats la consellera de Justícia, Montserrat Tura. També hi participaran, convidats pel consistori, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau –la Patum és la segona celebració amb el títol de Festa patrimonial d’interès nacional–, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Catalunya central, Gemma Boix. Com és habitual, formaran part de la comitiva el president del Consell Comarcal i alcaldes del Solsonès.

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona