dimecres, 5 d’agost de 2009

Solsona reajusta la distribució de les inversions del Pla de barris

04/08/2009

S’inclouen al pla financer 300.000 euros de despeses de gestió

El Ple municipal de Solsona ha aprovat, amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de CiU, la modificació del programa financer del Pla d’intervenció integral del nucli antic, inclòs dins la Llei de barris. Aquest reajustament permet incloure en el pla una partida per a les despeses de gestió, inicialment no prevista, i incrementar els fons destinats al programa de dinamització comercial.

Tal com explica Martí Abella, regidor d’Urbanisme, tot i que el març ja es va aprovar una primera modificació del pla financer d’aquest projecte, “aleshores no disposàvem del tancament dels projectes d’urbanització dels carrers de la Regata i Sant Llorenç”. Ara, amb els projectes sobre la taula, “havíem de fer aquest nou reajustament per adequar les partides als pressupostos reals d’aquestes dues obres”.

En aquest sentit, el nou pla aprovat incrementa en 180.000 euros la inversió per al carrer de Sant Llorenç (pressupostat en 542.000 euros) i redueix en 101.000 euros la quantitat inicialment destinada al carrer de la Regata i un tram del dels Dominics (717.000 euros). Al programa de dinamització del comerç s’hi proposa destinar 484.127 euros i reservar per a les despeses de gestió 297.394 euros. La partida més important és la de l’Illa Cultural –biblioteca comarcal i centre d’interpretació del món geganter–, per a la qual es passa de l’1,8 milions d’euros als 4,5.

El portaveu de CiU, Jordi Riart, va emplaçar l’executiu local a iniciar els tràmits i negociacions per comprar els tres immobles que resten per completar la futura Illa Cultural. Martí Abella va matisar que en el pressupost dels 4,5 milions d’euros el Departament de Política Territorial i Obres Públiques no hi inclou possibles adquisicions, però no va descartar que es demani autorització al Departament per destinar-hi part d’aquesta partida.

Pròrroga concedida fins al 2011

Fonts de la Generalitat han comunicat oficiosament a l’alcalde, Xavier Jounou, l’aprovació de la sol·licitud de pròrroga de dos anys per executar el Pla d’intervenció integral del nucli antic. Així, el marge de temps per a l’Ajuntament s’allargarà fins al 2011. En aquest període, el consistori preveu executar les obres de la biblioteca, que tenen un termini de dos anys; el carrer de la Regata i un tram del dels Dominics, que es volen finalitzar la primavera vinent, el carrer de Sant Llorenç, durant el 2010, i almenys un tram del carrer del Castell, el 2011.

El regidor d’Urbanisme remarca la voluntat de l’Ajuntament de no aturar el ritme de desenvolupament del Pla de barris solsoní i d’enllaçar les obres en la mesura possible. Així, les previsions de calendari passen per començar la remodelació del carrer de Sant Llorenç abans que finalitzin els treballs del carrer de la Regata, que és previst que comencin aquesta tardor. A més, els serveis tècnics municipals ja han rebut l’encàrrec d’iniciar l’elaboració del projecte del carrer de Llobera.

Precisament en l’últim plenari, per unanimitat dels regidors de la corporació, s’ha donat el llum verd definitiu al projecte del carrer de la Regata i l’expedient de contractació de l’obra. Així mateix, s’ha ratificat l’aprovació inicial del projecte d’urbanització del carrer de Sant Llorenç.

Compromís de fomentar l’ús de pedra autòctona

A instàncies del grup municipal de CiU, el consistori s’ha compromès en Ple a fomentar la utilització de pedra autòctona en totes les obres del nucli antic i garantir que les empreses adjudicatàries dels projectes no les importen d’altres països. Jordi Riart subratlla que “com a Ajuntament és necessari adoptar aquest compromís, sobretot en l’època que estem passant, per tal que l’obra pública reverteixi en benefici econòmic de les empreses de casa nostra”. De fet, en les actuacions realitzades fins ara al centre històric “sempre s’ha utilitzat pedra del país”, tal com constata Abella.

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona