dijous, 13 d’agost de 2009

L’Ajuntament prepara una campanya contra la presència d’excrements canins a la via pública

13/08/2009

Fins a mitjan octubre la Policia Local durà a terme una tasca informativa i de conscienciació sense sancionar

Fomentar les actituds cíviques dels propietaris de gossos per evitar problemes de convivència i d’insalubritat i contribuir a mantenir una bona imatge de la ciutat. Aquest és el principal objectiu que perseguirà la campanya que la regidoria de Governació de Solsona posarà en marxa el mes que ve per fer complir l’Ordenança reguladora de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics. El principal missatge en què es farà incidència és en l’obligació dels titulars de gossos de recollir-ne els excrements que deixen a la via pública.

I és que la presència d’excrements canins als carrers, places i parcs del municipi és el principal incompliment de la normativa sobre animals domèstics detectat per l’Ajuntament. Per aquest motiu, s’ha triat com a lema de la campanya de civisme “Si surts amb el gos o la gossa, llença la caca a la brossa!”. Des de principi de setembre el consistori i la Policia Local informaran la ciutadania sobre les responsabilitats que comporta tenir un gos. El cos de policia municipal farà pedagogia a peu de carrer i fins i tot durà bosses a sobre per facilitar-les als amos dels gossos en cas que sigui necessari. A partir de mitjan octubre es multaran aquelles persones que cometin aquest tipus de faltes.

Sancions de 40 euros

No recollir les deposicions del gos se sanciona amb multes de 40 euros. Tot i això, el regidor de Governació, Josep Caelles, ha avançat que a partir de la tardor es revisarà l’Ordenança reguladora de la tinença, comerç i recollida d’animals domèstics, aprovada l’any 1999, per actualitzar els continguts i la classificació de les infraccions i endurir-ne les sancions. Per fer-ho, s’ha demanat la col·laboració dels veterinaris del municipi perquè hi facin les aportacions que considerin convenients.

Queixes veïnals

Tant l’Ajuntament com la Policia Local reben queixes orals de veïns i comunitats de propietaris per denunciar aquest tipus d’actituds incíviques, especialment en zones properes al Camp del Serra, com el passatge Vall Fred, i en parcs infantils, com el de l’Hort del Bisbe. També són espais poc respectats en aquest sentit parcs públics i zones verdes. És el cas de la Mare de la Font, el parc de la Mina i els àmbit de la Creu de Sant Joan i la urbanització nova de la Cissa, entre d’altres. Fins i tot al nucli antic hi ha indrets que sovint són víctimes de les deposicions canines, sobretot les places de Sant Pere, Ribera i Sant Joan.

Amb aquesta campanya també es recorda l’obligació de portar el gos lligat amb collar i corretja i la prohibició de passejar l’animal en parcs infantils i zones de joc. En aquest cas, l’Ajuntament es compromet a “dur a terme un control molt exhaustiu en els indrets de lleure concorreguts per la població infantil”, assegura Josep Caelles.

La regidoria de Governació iniciarà la campanya a principi de setembre amb la inserció d’un anunci a la revista municipal El Portal i la ràdio Solsona FM i la publicació de cartells. La finalitat, segons Caelles, no és recaptatòria, sinó educativa, “però a partir d’ara es farà un seguiment molt més rigorós d’aquest tipus d’incivisme”.