dimecres, 5 d’agost de 2009

L’AIMS es proposa més que mai provocar ‘pell de gallina’ amb una vintena d’actuacions

05/08/2009

La vuitena edició del festival tindrà lloc entre els dies 12 i 23 d’agost

Dimecres vinent s’inaugura la vuitena edició de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) i el seu festival, en el qual durant dotze dies participaran seixanta alumnes de vint nacionalitats diferents. Si bé la conjuntura econòmica ha obligat a contenir el pressupost, l’organització promet provocar més que mai “pell de gallina” al públic, fent realitat el lema d’aquesta edició. Tindran l’oportunitat de fer-ho a través dels 19 concerts que interpretaran a Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Navès, Castellar de Ribera, Riner, Mollerussa i, per primer cop, també a Lleida.

Organitzada per l’Ajuntament de Solsona sota la direcció artística de Peter Thiemann, violoncel solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’AIMS desafia la crisi i torna a fer el ple en el nombre d’alumnes, que entre el 12 i el 23 d’agost assistiran a cursos intensius de violí, viola, violoncel, contrabaix –se n’incorpora l’assignatura per primera vegada–, piano, música de cambra i orquestra de cambra a les instal•lacions de l’Escola Municipal de Música i el seminari, i a organitzar un atapeït programa d’actuacions paral•lel.

Les limitacions pressupostàries han obligat a anul•lar el concert d’AIMS Modern, que es va fer l’any passat per primer cop a la plaça del Camp, i suprimir les beques per als alumnes que assisteixen a l’Acadèmia. Fins i tot alguns professors han cedit part del seu sou per ajudar les joves promeses. No obstant això, Thiemann confia que aquestes mesures són puntuals i “tant l’actuació a l’aire lliure com les beques podran recuperar-se en futures edicions”.

Tot i la crisi, la regidora de Cultura, Sara Alarcón, es mostra convençuda que no se’n veuran ressentits ni el nivell artístic i pedagògic ni “l’engrescament”. “Des de fa vuit anys a Solsona li ha tocat la rifa de poder acollir un esdeveniment d’aquesta envergadura i cada vegada més gent se n’adona de la importància que té per a la ciutat i la seva projecció internacional”, posa de relleu l’alcalde, Xavier Jounou, que destaca especialment el vessant pedagògic del festival. Precisament, aquesta és la principal qualitat que el fa singular dins el panorama musical del país.

Hi participaran estudiants de música que s’hi volen dedicar professionalment de països tan diversos com els Estats Units, Nova Zelanda, Israel, Rússia, Polònia, Noruega o Àustria. A més, per primera vegada, hi prendrà part una jove violinista de la comarca, una alumna de Navès que estudia al conservatori de grau mitjà de música de Manresa.

Professors d’excepció

Un dels principals al•licients de l’AIMS per als estudiants d’arreu del món és el claustre de professors, amb llargues carreres de reconegut prestigi internacional. A més de Peter Thiemann, impartiran les classes Evgueni Grach i Paul Silverthorne, violí i vola solistes de l’Orquestra Simfònica de Londres; Lothar Strauss, concertino de l’Òpera Estatal de Berlín; Andriy Vyitovych i Tony Hougham, viola i contrabaix solistes de l’Òpera Reial Covent Garden de Londres; Roel Dieltiens, violoncel•lista creador de l’Ensemble Explorations de Bèlgica, i Seon-hee Myong, professora de piano de la Fundació Barenboim-Said.

Estrena mundial

Tal com ha posat de relleu avui el director artístic del certamen, entre els concerts del festival en destaca l’inaugural, dimecres vinent al Teatre Comarcal de Solsona, a càrrec dels professors. S’hi oferirà l’estrena absoluta del Quintet amb piano que l’AIMS ha encarregat al compositor israelià Alex Wasserman. Amb aquesta obra “l’Acadèmia enceta el seu vessant més creatiu, al qual es vol donar continuïtat en properes edicions”.

Aquest serà el concert d’obertura del festival, que inclou 18 actuacions més, de les quals deu seran en format clàssic i es podran escoltar al Teatre Comarcal, en esglésies del Solsonès, a Mollerussa i, per primer cop, al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida. A més, quatre recitals s’inclouen en l’apartat d’AIMS al carrer, que tindran lloc a les 7 de la tarda a la plaça de la Catedral durant mitja hora entre els dies 17 i 20 d’agost.

Finalment, enguany es repeteix i s’amplia l’experiència de la branca més social de l’AIMS mitjançant cinc concerts que s’oferiran en residències d’avis i de discapacitats i hospitals de Solsona, Sant Llorenç de Morunys i Mollerussa. En la passada edició, quan es van fer per primer cop, “vam començar amb un ressò molt emotiu”, expressa Peter Thiemann. L’alcalde es mostra molt agraït per aquest gest, que “aproxima la música a aquells col•lectius amb més dificultats per assistir als concerts”.

Un reclam turístic per a la comarca

Durant 12 dies la música de cambra es converteix en un reclam turístic que projecta Solsona i la comarca del Solsonès a l’exterior. Aquest és un dels valors pels quals els responsables municipals aposten cada any pel certamen. Enguany, Thiemann avança que es produiran “moltes més visites de personalitats importants del món de la música, sobretot de Barcelona”, entre els quals hi ha programadors. “Ja hi ha reserves fetes als hotels de la comarca”, ha afegit.Thiemann, Jounou i Alarcón, en la presentació a la premsa que s’ha fet avui


Tocant al carrer


Peter Thiemann