dilluns, 24 d’agost de 2009

ELS RUMORS DEL DIA 27 D’AGOST SOBRE MART I LA LLUNA. l’Observatori Astronòmic de Castelltallat

La tasca que desenvolupem a l’Observatori Astronòmic de Castelltallat és divulgativa i, per tant, un lloc freqüentat per persones que no coneixen en profunditat l’Astronomia. Arran l’allau de consultes que hem rebut sobre el contingut d’un correu electrònic que circula de forma indiscriminada per internet amb la falsa informació que el dia 27 d’agost d’enguany a les 00:30 h. el planeta Mart es veurà de la mateixa mida que la Lluna plena, des de l’Observatori de Castelltallat ens veiem obligats a enviar aquest escrit per fer-ne el màxim ressò possible.

Fent una consulta a qualsevol llibre d’Astronomia, per senzill que sigui, ens adonem que aquest fet és totalment impossible:

Mentre la Lluna té un diàmetre de 3.476 Km i la distància mitjana que la separa de nosaltres es de 384.400 Km; el diàmetre de Mart es de 6.794 Km. (una mica menys del doble de la mida del nostre satèl•lit), per tant, per que Mart es pogués veure de la mateixa mesura de la Lluna, hauria d’estar situat al doble de distància, i en realitat es unes 137 vegades mes allunyat.

Consultant unes efemèrides astronòmiques comprovem que el dia 27 d’agost la Lluna serà en el quart creixent i que per tant, a les 00:30 h. estarà molt a prop de la posta, a l’horitzó oest, mentre que el planeta Mart no sortirà fins ben entrada la matinada per l’horitzó est, és a dir, ambdós astres no coincidiran en la volta estelada.

No cal aprofundir gaire en el tema per adonar-se que un apropament tant pronunciat entre ambdós planetes (la Terra i Mart), suposaria en si mateix una greu desestabilització del sistema Solar, amb conseqüències molt serioses per a l’espècie humana.

Concretament els rumors sobre un apropament exagerat entre Mart i la Terra, circulen cada any per Internet, però aquest 2009 ha pres més força per el fet d’haver estat proclamat per la UNESCO l’Any Internacional de l’Astronomia.

Des de l’Observatori de Castelltallat, considerem que aquest tipus d’informacions sense cap fonament científic, son un greuge per a l’essència de l’Astronomia, ja que provablement serà molt nombrós el nombre de persones que es sentiran defraudades el dia 27 desprès de comprovar que no es compleixen les seves expectatives.

Toni Guntin.
Director de l’OAC.