divendres, 14 d’agost de 2009

Els gegantons de l’Ajuntament són enguany els protagonistes de la festa de Sant Roc

14/08/2009

Fa cinquanta anys que Manel Casserras va construir aquesta parella

La Trobada de gegantons i altres elements folklòrics infantils que els Geganters Petits de Solsona organitzen aquest cap de setmana coincidint amb la festa del barri de Sant Roc commemora enguany el cinquantè aniversari de la parella de gegantons de l’Ajuntament. Construïdes per Manel Casserras i Boix el 1959, aquestes figures van ser adquirides per l’aleshores alcalde Josep Serra i Forn perquè poguessin afegir-se a la manifestació gegantera de la Festa Major.

Des de fa dotze edicions la festa de Sant Roc, que es duu a terme a la plaça homònima, va inextricablement lligada a la Trobada de gegantons i altres elements folklòrics petits, que "ja ha esdevingut la festa major infantil de Solsona”, tal com expressa Carles Freixes, membre de l’entitat organitzadora. Es preveu que hi prenguin part prop d’un centenar de rèpliques infantils de les peces de la Festa Major i el Corpus –segons Freixes s’estima que en tot el municipi n’hi ha vora 150 repartides entre una setantena de famílies.

El programa d’actes començarà demà a les 6 de la tarda amb l’enramada del barri i l’assaig general dels ballets, a les 8 del vespre. El gruix central de la festa de Sant Roc, però, tindrà lloc diumenge, dia 16, amb una missa en honor al patró del barri, al matí, seguida del ball de l’àliga i una xocolatada. A les 5 de la tarda, el públic infantil podrà participar en una activitat d’acoloriment de dibuixos i un berenar popular. A les 7 es farà un passacarrers pel nucli antic, seguit dels ballets dels gegantons interpretats per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Com a colofó, la parella de gegantons cinquantenaris –les úniques peces que són exclusivament municipals– protagonitzaran un ball de gegants.

Manel Casserras va construir aquestes figures el 1959 per regalar-les al seu fill, però en veure’n la qualitat artística l’alcalde va voler-les adquirir per a l’Ajuntament i fer-les ballar amb els gegants de la Festa Major. Ho van fer fins al 1966, any en què van deixar de sortir fins que el 2000 es van recuperar per les festes de Sant Roc. Actualment es poden veure flanquejant la porta d’accés a la sala de plens de la casa consistorial.

Un dels reclams de la cita folklòrica d’aquest cap de setmana és el sorteig d’un nan entre tots els participants, un incentiu que contribueix a engruixir la popularitat de la trobada entre els més menuts. Així mateix, es vendran números per sortejar dos óssos.

Reobertura de la capella de Sant Roc

A banda del vessant festiu i geganter de la festa de Sant Roc, una de les novetats de l’edició d’enguany és la reobertura al públic de la capella que duu el mateix nom –només s’hi pot accedir aquest dia de l’any–, després que la família Dalmau, que n’és titular, l’hagi restaurada. Datada del segle XIX, i catalogada amb el nivell 3 de protecció del Pla especial del nucli antic, aquesta capella forma part de la casa de Cal Carreres, és de planta rectangular coberta amb volta catalana de maó pla i decorada en estil neoclàssic. En la restauració se n’ha mantingut l’estructura original.

Aquestes peces es poden veure durant l'any a la casa consistorial

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona