dimecres, 12 d’agost de 2009

El Punt d’Informació de l’Energia de Solsona adverteix de la convocatòria imminent dels ajuts de l’Icaen

12/08/2009

Es recomana als ciutadans i les empreses interessades que tinguin la documentació preparada per al setembre

El Punt d’Informació de l’Energia (PIE) de Solsona, un servei adscrit a la regidoria de Medi Ambient, ha avançat que la propera convocatòria d’ajuts de l’Institut d’Energia de Catalunya (Icaen) es publicarà la segona quinzena de setembre. Per aquest motiu, aconsella els ciutadans i les empreses que vulguin acollir-se a algun tipus de subvenció per a la instal·lació d’energies renovables o bé per a actuacions d’estalvi i eficiència energètica que tinguin la documentació preparada, ja que s’atorguen per ordre d’arribada de les sol·licituds a la Generalitat.

Des del PIE s’assessora tothom que estigui interessat a tramitar aquest tipus d’ajuts, que de mitjana poden cobrir entre el 22 i el 40 per cent del cost de la inversió realitzada. Segons ha constatat Valentí Pujals, tècnic responsable d’aquest servei municipal, les consultes més habituals que atén fan referència a la instal·lació de plaques solars per generar aigua calenta sanitària. Tot i això, també s’han adreçat al PIE comunitats de propietaris per informar-se dels ajuts disponibles per canviar l’enllumenat interior dels edificis per sistemes més eficients energèticament i per a l’aïllament exterior de les vivendes.

Subvencions d’ordre reglada

En la majoria de casos, les línies d’ajut a les quals es poden acollir els particulars i les empreses són de règim reglat, és a dir, que la Generalitat les concedeix per ordre d’entrada de les peticions fins que se n’esgota la partida pressupostària. En l’anterior convocatòria el pressupost disponible es va acabar abans fins i tot de tancar-se el termini de presentació d’expedients. Per això el regidor de Medi Ambient, Jordi Fraxanet, recomana a les persones interessades que tinguin la documentació a punt “per tramitar-la tan bon punt surti publicat l’anunci de la convocatòria d’ajuts” al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

En el cas de la instal·lació d’energies renovables, l’Icaen subvenciona projectes de producció i aprofitament de l’energia solar tèrmica, la biomassa tèrmica, el biogàs, l’energia geotèrmica i la solar fotovoltaica, entre d’altres. Quant a les mesures d’estalvi i eficiència energètica, algunes de les actuacions que poden ser beneficiàries de bonificacions són la realització d’estudis d’estalvi, la implantació de tècniques eficients a l’enllumenat interior i de façanes d’edificis o la millora de l’eficiència energètica d’ascensors existents.

Aquestes línies d’ajuts i subvencions tenen com a objectiu fomentar l’aplicació de mesures que contribueixin a racionalitzar l’ús de l’energia, a reduir les emissions de diòxid de carboni i dels gasos que provoquen el canvi climàtic i a limitar la dependència energètica de l’exterior.

Per fer qualsevol consulta sobre aquests ajuts els ciutadans poden adreçar-se al Punt d’Informació de l’Energia de Solsona, posat en marxa a mitjan mes de maig a les dependències dels serveis tècnics municipals. L’horari d’atenció presencial és els dilluns de 5 a 7 de la tarda i els divendres de 12 a 2. Per telèfon, es pot trucar cada dia, de dilluns a divendres, al 973 48 00 50 i per correu electrònic, a l’adreça informacio.energia@ajsolsona.cat.

Valentí Pujals, tècnic del PIE, atén presencialment els dilluns i divendres

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona