dijous, 6 d’agost de 2009

El Palau Llobera de Solsona llueix amb els càtars i la música d’arrel tradicional de Catalunya i Occitània

Les XIV Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català pretenen donar a conèixer de més a prop la doctrina càtara i descobrir els paisatges que els càtars catalans van contemplar, amb el Camí dels Bons Homes

Als segles XII i XIII el fenomen càtar es va estendre per amplis territoris d’Occitània. La doctrina dels bons homes va travessar els Pirineus i va arribar a Catalunya. Nobles i cavallers del vessant sud de la serralada no només van acollir càtars que fugien de la repressió, sinó que, fins i tot, ells mateixos es convertiren al catarisme.

En base a aquests antecedents històrics, cada any les quatre comarques pirinenques: Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i Solsonès, es proposen recordar el seu passat càtar per mitjà d’unes jornades obertes a tots els interessats en el tema.

El passat dissabte, 1 d’agost, el Palau Llobera de Solsona va acollir l’acte que celebra cada any el Patronat Comarcal de Turisme del Solsonès, per donar a conèixer el Camí dels Bons Homes que transcorre per la comarca del Solsonès.

Aquest acte va comptar amb la xerrada del conegut escriptor Antoni Dalmau, que va fer una interessant conferència sobre “els càtars: una veu silenciada”.

A continuació, tothom va poder gaudir en directe de la música d’arrel tradicional de Catalunya i Occitània, a càrrec de Bruel (veus, violí, guitarra i pandero quadrat), i també va poder degustar el tast de cuina i begudes medievals, servits per personatges càtars del Centre Cultural d’Ardèvol.

El mateix pati gòtic va acollir també l’exposició del Camí dels Bons Homes.