dimecres, 5 d’agost de 2009

El consistori rehabilita la coberta de l’emblemàtic edifici del Casal de Cultura

05/08/2009

S’adjudica provisionalment l’obra per un import de 53.144 euros

Els propers mesos és previst que s’iniciïn les obres de rehabilitació de la coberta del Casal de Cultura i Joventut de Solsona, una actuació que l’Ajuntament considera necessària des de fa temps, però que estava pendent d’obtenir el finançament necessari per executar-la. Aquesta intervenció, projectada des de l’estiu passat pels serveis tècnics municipals, ha estat adjudicada provisionalment per acord de la Junta de Govern Local a l’empresa constructora Estany.

L’obra tindrà un pressupost de 53.144 euros i serà finançada íntegrament a través del Pla Local Mancomunat de Joventut Solsona-Olius i una subvenció del Departament de Política Territorial i Obres Públiques. El consistori confia poder-ne començar els treballs abans de final d’estiu i completar-los en un termini de dos mesos.

L’actuació projectada consisteix en el desmuntatge del conjunt de la coberta per zones i la col·locació d’una làmina impermeabilitzadora, que també actuarà de base per al suport de les teules. Finalment, es recol·locaran les teules que puguin ser reaprofitades, mentre que es renovaran les que estiguin en mal estat. Les teules cobertores s’enganxaran amb escuma de poliuretà.

Bé d’interès en el patrimoni cultural català

Es tracta de la segona actuació en cinc anys –el 2005 es van fer obres d’adequació de l’Escola de Música– que el consistori realitza en aquest emblemàtic edifici del municipi, catalogat en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal com un bé d’interès en el patrimoni cultural català.

L’immoble va ser construït per la comunitat claretiana de Solsona a principi dels anys 20 del segle passat com a seminari de la congregació, i convertit en Casal de Cultura i Joventut, de titularitat municipal, des del desembre del 1983. Els darrers vint-i-cinc anys ha esdevingut un centre neuràlgic per l’activitat associativa i cultural de la ciutat, que registra diàriament el pas d’un important volum d’usuaris. L’alcalde, Xavier Jounou, subratlla que la rehabilitació de la coberta “és una obra bàsica per conservar aquest important patrimoni de la ciutat, no només arquitectònicament sinó també culturalment”.

Actualment aquesta part de l’edifici, de 975 metres quadrats de superfície, es troba en un estat de conservació delicat, a causa del desplaçament de teules originat per l’elevat pendent (55,5%) dels dos vessants de la teulada a dues aigües. Això fa que hi hagi forats oberts entre les teules i que es produeixin filtracions d’aigua que malmeten el forjat de la planta superior. Per aquest motiu, també es considera una obra urgent pel risc que l’aigua que s’escola per la coberta pugui afectar l’estructura de l’edifici.

En un principi, no es preveu que aquesta actuació interfereixi en l’activitat diària del Casal, que, entre altres equipaments, acull l’Escola Municipal de Música, l’emissora de ràdio Solsona FM, una sala d’actes, les seus socials de prop d’una trentena d’entitats culturals, esportives i socials, així com algunes aules utilitzades pels cursos de la gent gran.

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona