dijous, 27 d’agost de 2009

EL CENTRE TECNOLÒGIC FORESTAL DE CATALUNYA PRESENTA FLUXPYR

27.08.2009

EL CENTRE TECNOLÒGIC FORESTAL DE CATALUNYA PRESENTA FLUXPYR, EL PROJECTE INTERREGIONAL MÉS IMPORTANT SOBRE L’IMPACTE DEL CANVI CLIMÀTIC SOBRE ECOSISTEMES DE MUNTANYA

FLUXPYR és un destacat projecte interregional que permetrà conèixer l’impacte del canvi climàtic als ecosistemes de muntanya, amb especial significació en l’agricultura i la ramaderia. Es tracta de la recerca més important en relació al tema del canvi climàtic al nostre país, que dota Catalunya i Espanya d’una infraestructura d’excel•lència a nivell mundial, contribuint a la formació d’un bon nombre d’investigadors i possibilitant la publicació i comunicacions de primer nivell internacional.

El projecte preveu entre altres el desplegament d’una xarxa de torres micro-meteorològiques de mesura, que seran connectades amb els de la xarxa francesa, en un mòdul pirinenc complert. Aquest mòdul s’integrarà desprès en la xarxa internacional FLUXNET que és un dels instruments clau pel seguiment del canvi climàtic global. Serà, per tant una infraestructura única en tot els Pirineus que permetrà l'elaboració de models climàtics molt més precisos i útils, a mes de posar les bases d’un clúster bioclimàtic entre Toulouse i Barcelona.

Com a líders del projecte, s’ha organitzat el seminari d’inici del projecte els propers 3 i 4 de setembre, a la residència d’ investigadors del CSIC a Barcelona i es preveu la presència de l’agència pel medi ambient de Midi-Pyrénées. Aquesta agència ha estat treballant els últims 2 anys en un inventari de totes les iniciatives pirinenques per a mitigar el canvi climàtic i està preparant l’agenda de la seva regió per la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus que assumiran a partir d’octubre.

Aquest projecte FLUXPYR agrupa a tots els actors principals en aquest camp de Catalunya (Institut de Ciències Climàtiques, Institut de Geomàtica, UPC, CSIC), Aragó (Institut Pirinenc d’ecologia, CSIC), Navarra (Universitat Publica), Midi-Pyrenees (Meteo-France, Agence Regionale pour l’Environnement, Universidades Toulouse I y Toulouse II, Centre National de la Recherche Scientifique, Centre National des Etudes Spatiales, Ecole Nationale de Formation Agronomiqque) i Languedoc-Roussillon (CNRS). Molts d'aquests participants van ser membres del projecte CARBOEUROPE (que va ser el projecte Europeu més gran i rellevant en l'àmbit de l'estudi del canvi climàtic).

Té el suport institucional de la Generalitat de Catalunya a través de l’Oficina de Canvi Climàtic del Departament de Medi Ambient i Habitatge.


Barrow Flux Towers


Fotos torres

Font: Servei de premsa del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya