dimecres, 18 de novembre de 2009

Com fotografiar un partit de futbol quan ja és fosc en un camp poc il·luminat

Fotografiar un partit de futbol a la nit o quan ja és fosc en un camp de futbol poc il·luminat no és pas cosa fàcil, ja que la càmera necessita sempre força llum per tal que les fotos surtin bé i en condicions de poca llum inclús pot resultar difícil enfocar.

Primer de tot cal dir que no s'hauria d'utilitzar flaix, ni el que incorpora la càmera ni un flaix extern, ja que es podria enlluernar als jugadors amb el flaix. Una de les virtuts d'un fotògraf d'esports és el fet de passar desapercebut, que deixi fer als esportistes la seva feina sense molestar-los.

Per tal de tirar fotos que quedin força bé d'un partit de futbol quan és fosc i hi ha poca il·luminació jo utilitzo una càmera Nikon D700 configurada en mode manual a ISO 8,000, f/4, un temps d'exposició de 1/400 seg i un objectiu Sigma 70-200mm f/2.8 amb convertidor 1.4x (amb el convertidor paso de tenir una distància focal màxima de 280mm i una obertura de diafragma màxima de f/4).

Una peça clau en aquest tipus de fotos és el valor ISO utilitzat ja que l'obertura del diafragma de f/4 i el temps d'exposició d'1/400 gairebé són invariables. A no ser que el camp estigui molt ben il·luminat, sense un valor ISO alt, encara que l'obertura de diafragma sigui f/4 i la velocitat sigui 1/400s és molt probable que les fotos surtin fosques. Depenent de la llum del camp ens mourem en el rang 6,400 - 12,800. Per exemple al camp municipal d'esports de Solsona un ISO 8,000 ja és suficient com per que les fotos surtin clares a la nit.

El problema de treballar amb valors ISO alts és que quan s'ha de fer retalls i quedar-se només amb la part de les fotos que més ens interessa es pot observar el gra, però tot i així sovint surten retalls de fotos acceptables.

Ja per acabar, en camp de futbol poc il·luminat, va bé utilitzar un monopeu, per comoditat i per tal de congelar millor la imatge.

Lluís Closa
Fotògraf del Diari de Solsona