dimecres, 19 d’agost de 2009

Com fotografiar focs artificials, Lluís Closa

Hi ha moltes formes de tirar bones fotos dels focs artificials, ja que hi ha moltes coses a tenir en consideració. Jo explicaré un mètode que us pot anar bé per tal que amb una càmera rèflex digital pugueu obtenir unes fotos boniques.

Primer de tot cal indicar l’equipament fotogràfic que faria servir:

1. Una càmera rèflex digital (per exemple una Nikon D60)
2. Un objectiu angular (per exemple un Nikon 18-55 f3.5-5.6 DX)
3. Un trípode

Una vegada es disposi de tot aquest equipament cal buscar un lloc des d’on es puguin agafar bé les explosions dels focs artificials, un lloc on no hi hagi gent, ni arbres, etc, al davant que destorbin. Sobretot cal estar lluny del lloc on hi haurà les explosions, a uns 300 metres. Un cop situats al lloc cal desplegar el trípode a una altura que ens sigui còmoda, i muntar la càmera sobre el trípode.

A partir d’aquí els passos a seguir són els següents:

• Moure el zoom de l’objectiu per tal de que aquest estigui a la posició de 18mm (la posició més angular possible)
• Escollir el mode d’enfocament manual de la càmera. Si l'objectiu permet escollir enfocament manual escollir el mode manual
• Enfocar a l’infinit. En cas de dubte enfocar un objecte llunyà, que estigui a uns 300 metres. Si l'objectiu no disposa d'anell d'enfocament manual llavors cal escollir primer el mode d'enfocament automàtic de la càmera i objectiu i enfocar, prement el disparador de la càmera, un objecte que estigui a uns 300 metres, i una vegada fet això escollir el mode d’enfocament manual de la càmera, i si l'objectiu ho permet escollir enfocament manual.
• Seleccionar el mode manual de temps d’exposició i obertura de diafragma.
• Escollir un valor ISO 100
• Ajustar l’obertura del diafragma a f/8
• Ajustar el temps d’exposició a BULB per tal de poder obrir i tancar l’obturador de la càmera quan interessi.
• No utilitzar el flaix incorporat de la càmera ja que no fa falta en aquest cas.

Una vegada comencin les primeres explosions és qüestió de prémer el botó disparador de la càmera per obrir l’obturador i al cap d'1 a 5 segons tornar-lo a prémer per tancar l’obturador. Si es veu que la foto està mal enquadrada cal tornar a enquadrar la càmera per tal que es vegin les figures posteriors a les explosions correctament. Si la foto surt cremada és que el temps d’exposició (des de l’obertura al tancament de l’obturador) era massa llarg. Llavors caldrà prémer el disparador al moment de l’explosió i anar més ràpid a tornar-lo a prémer per tal que el temps d’exposició sigui més curt.

De vegades els focs artificials són en llocs on es pot agafar un edifici emblemàtic, o un pont, o altres coses que poden embellir les fotos. El truc passa per saber enquadrar la càmera de forma que es vegin els focs i també l’objecte a fotografiar i per saber trobar el temps d’exposició correcte per tal que no es cremi la foto ni que l’objecte a fotografiar en conjunt amb les explosions quedi fosc.

Lluís Closa
Fotògraf del Diari de Solsona