dijous, 30 de juliol de 2009

SALUT A L’ESTIU, Sol del Solsonès

Dimecres dia 29 de juliol a la seu del Sol del Solsonès va tenir lloc la xerrada del programa “Escola de Families” a càrrec del Dr. Toni Fernández on va parlar dels següents punts:

L’estiu, amb tot el que comporta és una època molt bona per la salut. Cal però tenir certes precaucions perquè puguem passar un estiu realment saludable.

El Sol és una font de salut i de vida. Ens regula l’estat d’ànim positivament i ens ajuda a reforçar els nostres ossos entre altres beneficis.

Cal però saber que el sol conté diverses radiacions entre les que hi ha les radiacions ultraviolades (A,B,C) responsables dels càncers de pell, el fotoenvelliment, les cremades, i de lesions oculars com les cataractes.

Cal evitar l’exposició solar directa a les hores de màxima insolació (11 a 16 hores), protegir-nos-en adequadament amb un bon barret (amb ala ampla si pot ser), ulleres de sol amb filtre per ultraviolats , roba clara que reflecteixi la radiació solar i posar-nos els filtres solars adequats al nostre tipus de pell . S’ha de tenir especial cura amb els infants i la gent gran, més sensibles als efectes nocius de l’exposició solar.

A l’estiu és fàcil quedar exposats a ambients tèrmics inadequadament alts. El cos humà tolera molt malament l’exposició a temperatures elevades i pot patir el que es coneix com a insolació o cop de calor. El cop de calor es defineix com una pujada excessiva de la temperatura del cos que pot sobrepassar els 40 graus. Això ocasiona símptomes diversos com envermelliment, mareig, mal de cap, taquicàrdia, vòmits, inclòs convulsions, coma i mort. El cop de calor és una urgència mèdica.

Per evitar la insolació cal que portem roba clara i fresca, ens protegim el cap amb un bon barret, evitem els exercicis vigorosos i anar en cotxe en hores de molta calor, ens hidratem convenientment, ens refresquem i dutxem sovint, evitem la ingesta d’alcohol i excitants , mengem lleuger evitant els greixos i menjars calents.

Durant les vacances és normal realitzar activitats a l’aire lliure i desplaçar-se més sovint, això comporta la possibilitat de patir accidents diversos com a contusions, ferides, picades d’insecte. Cal tenir cura d’aquest aspecte en les activitats que realitzem i utilitzar els vehicles amb especial prudència, cal tenir una bona farmaciola que permeti realitzar una cura d’una ferida o aplicar la pomada adequada per les picades d’insectes.

Be, esperem que amb aquests consells que ens ha donat el Dr. Antoni Fernández Solà siguem conscients de tenir-los en compte pel bé de la salut de tothom.
Passeu un bon estiu.