dilluns, 10 d’agost de 2009

L’OBSERVATORI ASTRONÓMIC DE CASTELLTALLAT I L’AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA DE MANRESA, US OFEREIXEN LA PLUJA D’ESTELS DE LES LLAGRIMES DE SANT LLORENÇ.

L’astrònom Lewis Swift, va descobrir el 16 de juliol de 1862 el pas d’un cometa, el qual també va ser descobert per l’astrònom Horace Parnell Tuttle, només tres dies més tard, el 19 de juliol del mateix any, així es va anomenar el que ara es el cometa Swift-Tuttle, un astre que visita les rodalies de la Terra cada 133,28 anys. L’últim pas d’aquest cos celeste el va detectar l’any 1992 l'astrònom japonès Tsuruhiko Kiuichi.

El cas es que les cues d’aquests astres deixen al seu pas una mena de núvol anomenat “corona cometària”, un rastre de material còsmic recollit a les llunyanies del sistema Solar i dipositat al voltant del Sol a causa del “vent Solar”. Cal entendre els cometes com una mena de immenses boles de “neu bruta”, que creixen de manera desmesurada més enllà de la òrbita dels planetes nans, i que es desgasten cada cop que passen a prop del Sol.

La Terra, en la seva ruta anual vers el Sol penetra dins l’interior de moltes “corones cometàries”, i per dir-ho d’una manera entenedora cada cop que ho fa, les “escombra”. Donat aquest cas cauen a l’interior de l’atmosfera (en forma de petites partícules) tones de material còsmic, cada cop que això succeeix, al friccionar amb l’aire de l’atmosfera, es produeix una pluja d’estels o la caiguda en massa, de nombrosos meteorits, es quan des de la Terra s’observa una pluja de “cues d’estel”.

Amb la precisió del millor rellotge suís, cada any pels voltants del dia de Sant Llorenç es produeix la pluja d’estels de les Perseides (anomenada tècnicament així per que des de la Terra s’observen amb una radiant que prové de la constel•lació de Perseu), popularment les “Llàgrimes de Sant Llorenç”, la caiguda de meteorits vinculada al cometa “Swift-Tuttle”.

A l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, la nit del 12 d’agost, fem un especial per a observar aquest fenomen, que començarà als vols de la posta de Sol i es clourà molt avançada la nit (quan el públic abandoni les instal•lacions), cada hora i mitja al recinte de la Rectoria, es farà una explicació del fenomen i de com observar-lo, a l’exterior amb l’ajut de l’Agrupació Astronòmica de Manresa hi haurà diversos telescopis que apuntaran al planeta Jupiter, i alguns objectes de la volta estelada i es podrà visitar breument el telescopi de la cúpula. No cal fer reserva prèvia, el preu es de 5€ per persona i haurà servei d’entrepans i begudes, veniu ben abrigats!!!