dijous, 16 de juliol de 2009

La regidoria d’Acció Social de Solsona estudia impulsar una promoció d’habitatges tutelats per a gent gran

15/07/2009

Un altre servei intermedi que es vol crear és un menjador social

Diversificar l’oferta de serveis d’atenció per a la gent gran de Solsona i adequar-la als diferents graus de dependència que presenta aquest sector de la població és una de les línies de treball que vol potenciar la regidoria d’Acció Social. En aquest sentit, una de les iniciatives de la qual s’està estudiant la viabilitat és la de promoure la construcció d’habitatges tutelats. El consistori té la voluntat de proporcionar a les persones grans nous serveis intermedis per endarrerir al màxim la seva entrada a la residència d’avis.

Per aquest motiu, a final de mes responsables municipals es reuniran amb el gerent del Consorci Sociosanitari d’Igualada, Carles Gausachs, per parlar del model d’habitatges implantat i gestionat a la capital anoienca per aquest ens. De fet, fa uns quants dies el regidor d’Acció Social, David Rodríguez, i el segon tinent d’alcalde, Josep Caelles, van visitar els pisos per a persones grans d’Igualada, i el novembre de l’any passat Rodríguez va conèixer, juntament amb el Consell de la Gent Gran de Solsona, el funcionament d’una promoció d’apartaments per a aquest col·lectiu a Olot.

La construcció de pisos tutelats és una de les principals reivindicacions del Consell de la Gent Gran i que fins i tot es va fer arribar al president de la Generalitat, José Montilla, en una visita que va fer a la ciutat l’any passat. En aquesta línia, David Rodríguez considera que “és una prioritat estudiar la possibilitat de promoure aquesta oferta a una capital de comarca com Solsona, mancada de la complementarietat de serveis d’atenció a les persones grans”.

Es tractaria d’oferir a la gent gran amb un grau d’autonomia suficient per viure sola una opció a mig camí entre l’atenció domiciliària –alguns serveis dels quals es presten des dels Serveis Socials del Consell Comarcal– i la residència d’avis, que n’afavoriria la independència personal i, al mateix temps, la vida comunitària. Els habitatges tutelats són pisos de lloguer per a inquilins que encara poden tenir cura de la llar amb serveis comuns i un seguiment continuat per part d’un equip de professionals.

Tot i que encara se n’ha de concretar el model més idoni per a Solsona, el regidor d’Acció Social considera que podria plantejar-se un sistema de gestió coparticipat per diverses institucions i entitats de l’àmbit sociosanitari, si bé no es descarten altres solucions.

Un altre dels serveis intermedis que està sospesant la regidoria d’Acció Social és un menjador social per a persones majors de 65 anys sense problemes de mobilitat, que s’ubicaria en un espai municipal. Un dels emplaçaments plantejats seria el bar del Casal de Cultura i Joventut, mentre no hi hagi construït el centre cívic. D’aqueta manera també s’alliberarien algunes places del servei d’àpats a domicili, un altre recurs creat durant la legislatura passada i potenciat des del 2007 amb un major nombre d’usuaris. En aquests moments se’n beneficien 20 habitatges.

Suport a l’Hospital Pere Màrtir Colomés

Paral·lelament, l’Ajuntament ha donat suport, des de fa uns quants mesos, a la residència Hospital Pere Màrtir Colomés per aconseguir una subvenció de 280.000 euros del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya per renovar i ampliar les instal·lacions. Amb aquest ajut la residència arranjarà la teulada i la planta sotacoberta, ampliarà en vuit el nombre de places i en remodelarà una dotzena d’existents per crear una nova unitat destinada als usuaris amb un major grau de dependència. “Ens sentim molt satisfets que pugui executar-se aquesta actuació, que permetrà al centre separar els usuaris més autònoms dels més dependents”, destaca David Rodríguez.

Rosa Anguera, directora de l’Hospital Pere Màrtir Colomés, veu de molt bons ulls la voluntat d’ampliar la gamma de serveis d’atenció per a les persones grans, ja que la considera insuficient en aquests moments. “L’envelliment no comença a la residència, sinó molt abans”, manifesta Anguera, que també creu necessari proporcionar recursos als avis per facilitar-los quedar-se el màxim de temps possible a la pròpia llar “mantenint-se integrats dins la seva xarxa social i veïnal”. Segons ella, a més, si hi hagués pisos tutelats es podrien alliberar places de la residència. Així mateix, la diversificació dels serveis “permetria fer un vestit més a mida de l’usuari en funció dels seus recursos econòmics i socials”.

Font: Servei de premsa de l'Ajuntament de Solsona