dijous, 30 de juliol de 2009

Entrevista amb Josep Riu, director de Mobles de Cuina BGV, per parlar del procés de fabricació

30/07/2009

Avui el director de l'empresa Mobles de Cuina BGV, en Josep Riu, s'ha entrevistat amb Lluís Closa, periodista amateur, editor i fotògraf del Diari de Solsona per tal d'explicar-nos el procés de fabricació dels mobles de cuina.

El procés és el següent: Arriba el client, se li fa el disseny de la cuina per ordinador. Un cop fet el disseny l'ordinador fa tot el descomposat de les peces i el passa directament a la màquina. El conjunt màquina-ordinador descomposa tots els elements que formen la cuina, talla les peces d'aglomerat i fa les regates, encaixos, forats de frontisa, els forats de guies i els forats de muntar el moble. Una vegada la màquina ha acabat la seva tasca només cal xapar i muntar les peces, feina realitzada pels muntadors de l'empresa. Es pot fer ben bé una cuina feta a mida en unes 4 hores

El conjunt màquina-ordinador clau del procés de fabricació fa un any que està funcionant i és d'importació, és italià. Cal dir que hi ha poques empreses de mobles de cuina a Espanya on es treballi amb aquest tipus de tecnologia, ja que és un sistema punter i molt nou.

Abans de poder posar en funcionament el conjunt es va estar entrant dades a l'ordinador gairebé durant un any per tal que la màquina sàpigui llegir cada moble. Normalment una cuina sol tenir unes 200-250 peces diferents i la màquina ho calcula i ho fa tot de forma que quan la màquina ha finalitzat la seva tasca només calgui xapar i muntar els mobles.

Per tal que els treballadors no hagin d'aixecar pesos hi ha una màquina amb un pont-grua que mou els taulers d'aglomerat i els porta del magatzem cap a la màquina que les ha de tallar i processar per obtenir les peces que conformen la cuina abans del procés de xapat.

Cal dir que l'encarregat de fabricació és en Daniel Alzina i el dissenyador de les cuines és en Miquel Àngel Múrcia.

A continuació hi ha un recull de fotos de la visita.


Màquina clau en el procés de fabricació (el conjunt màquina-ordinador)


En Josep Riu, director de Mobles de Cuina BGV


Magatzem de taulers d'aglomerat


Xapadora


Secció de muntatge de mobles


Exemple d'una cuina ja acabada


Altres peces que es poden fer


Peces gravades utilitzant la màquina


Ordinador que controla la màquina


Treballant amb el conjunt màquina-ordinador
Peça gravada


Peça gravada vista d'aprop


Exemple del que pot fer la màquina


Pont-grua movent un tauler d'aglomerat
Moment en el que es col·loca el tauler damunt de la màquina