dimecres, 1 de juliol de 2009

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici presenta, aquesta tarda i demà, un pla per la dinamització dels municipis del seu entorn

El document ha estat elaborat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, en estreta col•laboració amb la direcció del parc i el Departament de Medi Ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya

El pla estratègic, que va ser aprovat el mes d’abril pel Patronat del Parc, es presenta als agents socials i veïns de la zona mitjançant un acte públic el dia 1 de juliol a les 6 de la tarda a la casa del parc de Boí i el dia 2 també a les 6 de la tarda a la casa del parc d’Espot.

El Pla Estratègic és el document que ha de marcar les relacions del parc amb el seu entorn social durant els propers 10 anys. Amb aquesta iniciativa, innovadora al nostre país, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i el Parc fan palesa la seva voluntat de contribuir a la dinamització i al desenvolupament dels municipis de la zona d’influència socioeconòmica, i en conseqüència a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

El pla estratègic del parc nacional té un caràcter eminentment pràctic. Sense deixar de banda els principis bàsics de conservació del medi analitza i planifica la resta d’aspectes importants del paper del parc en el territori i del paper de motor de desenvolupament sostenible que hi juga.

El pla estratègic proposa línies agrupades en eixos que abasten el paper del parc com a:

* Dinamitzador de recerca
* Generador de serveis
* Dinamitzador territorial
* Facilitador de Serveis
*Promotor d’igualtat entre homes i dones, i col•lectius amb discapacitat.

Els municipis inclosos en la zona d’influència socioeconòmica i als que per tant afecta aquest pla estratègic pertanyen a l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Val d’Aran: Vielha e Mijaran, i Naut Aran a la Vall d’Aran, Torre de Capdella al Pallars Jussà, Vilaller i Vall de Boí a l’alta Ribagorça, i Alt Àneu, Espot, Sort, la Guingueta d’Àneu i Esterri d’Aneu al Pallars Sobirà.

El procés d’elaboració del pla estratègic va comptar amb la participació de nombrosos agents socials a través d’un ampli procés de participació. El document va ser elaborat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya en estreta col•laboració amb la direcció del parc i el Departament de Medi Ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya. El pressupost addicional estimat per al desenvolupament del pla estratègic en 10 anys és de 1.218.200 euros.


Imatge d’un moment dels tallers de participació